Településeink

TAB

Tab a külső-somogyi dombvidék központi települése, melynek vonzáskörzetéhez huszonnégy község tartozik. A Balatontól délre, Siófoktól 25 km-re terül el. A város fekvése észak-délnyugati irányú, hajdani szalagtelepülés, párhuzamosan épült a Kis-Koppány patakkal. Lakóinak száma: 5088 fő.

A szép természeti környezetben épült hangulatos kisváros és környéke, valamint az egész Koppány-völgye barátságos, vonzó vidék a kikapcsolódni és pihenni vágyóknak.

A Városi Könyvtár 30 000 kötettel, 1400 időszaki kiadvánnyal, Internet elérhetőséggel és fotótárral, valamint hangzó dokumentumokkal szolgálja a helység lakosságát. A beiratkozott olvasók száma 1300 fő. Az intézmény a helytörténet-kutatásnak is műhelye, és egyben szerkesztője a Tabi Újság című helyi lapnak.

A Zichy Mihály Művelődési Központ szervezi a művészeti csoportok, körök, klubok tevékenységét, koordinálja a város közművelődési munkáját, kapcsolatot tart a civil szervezetekkel, egyesületekkel. Évenként ismétlődő nagyobb rendezvénysorozat a Tavaszi Fesztivál programja.

Tabon van a helyi születésű Nagy Ferenc fafaragó népművész galériája, amely egész évben látogatható. A népművészet mesterének alkotásai ma már az ország határain túl is ismertek és népszerűek. A művésznek számos sikeres kiállítása volt külföldön is.
A város szülötte Takáts Gyula Kossuth-díjas költő, író. Költészetéből nemcsak a Pannon táj iránti szeretet sugárzik, hanem a Tabhoz való rendkívül erős érzelmi kötődése is.
A volt Welsersheimb-kastély (ma: Somogy Megyei Dr. Takács Imre Szociális Otthon) klasszicista stílusban épült a 19. század első felében. Idegenforgalmi szempontból feltétlenül számításba veendő a Tabtól 2 km-re (Zalán) található Zichy Mihály Emlékmúzeum az eredeti alkotásokat és gyűjtésből álló tárgyakat őrző kiállítótermekkel. Az épület Zichy Mihály szülőháza. A városban 2 általános iskola (egy önkormányzati és egy római katolikus), valamint egy középiskola és kollégium fogadja a tanulókat. Az önkormányzati óvoda mellett katolikus egyházi óvoda is létesült. Az Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a hangszeres zenei oktatás mellett néptánc oktatás is folyik.

 

PATALOM

A somogyi megyeszékhelytől, Kaposvártól 22 kilométerre fekszik a település, melynek megközelítése közúton a Magyaratádnál jelölt útelágazásnál lehetséges. A menetrendszerinti buszok is viszonylag gyakran járnak a faluba.

Patalom a Kaposvári Járás egyik szép völgyében található. A környék nagyon gazdag erdőkben, vadakban. Patalomba gyakran érkeznek látogatók, hisz a szociális otthon lakóit rendszeresen felkeresik a családtagok. A patalomiak vendégszeretők, barátsággal fogadják a község iránt érdeklődőket is.

Az iratok szerint a XVIII. századtól a Kacskovics, a Bosnyák és a Gyulai Gaál családok tulajdonában volt a határ többsége. A szociális otthon az egykori Gyulai Gaál kastély alapjaira épült. Jelenleg a Somogy Megyei Dr. Takács Imre Szociális Otthon és a Patalom-Farm Kft. a legnagyobb foglalkoztató a településen.

A kulturális igényeket a művelődési otthon, a könyvtár és egy helytörténeti emlékszoba igyekszik kielégíteni. Az önkormányzat sportpályát tart fent, a helyi futballcsapat a megyei II. osztályú bajnokságban játszik. Hagyományteremtő rendezvény a Ráksi, Kazsok, Patalom községek által évenként más időpontban megszervezett falunap. Patalom augusztus 20-án, amikor a falunap is megrendezésre kerül, vendégül látja a két szomszédos település népes küldöttségét.