180 millió forintból újul meg a patalomi Park Szociális Otthon

Címkék: Friss Hírek

Támogatásra érdemesnek ítélték a Somogy Megyei dr. Takács Imre Szociális Otthon által benyújtott, s a patalomi Park Szociális Otthon korszerűsítését célzó, TIOP-3.4.2-11/1-2012-0305 jelű, 100 százalékos támogatású pályázatát. Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Irányító Hatósága 180 millió forintos támogatási szerződés megkötését kezdeményezi az intézménnyel. Ezt követően már májusban elindulhat a projekt megvalósítása, és tizennyolc hónap alatt be is fejeződhet a beruházás.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége komoly erőfeszítéseket tesz a szociális otthonok működőképességének fejlesztése érdekében. A hosszú távú elképzeléseket illetően is elsődleges cél a biztonságos működés feltételeinek megóvása, az ellátás színvonalának garantálása, a kapacitások és az ellátási formák átalakítása az igénybe vevők szükségleteinek megfelelően, akik körében egyre nagyobb az igény a demens férőhelyek iránt.

A Somogy Megyei Dr. Takács Imre Szociális Otthon telephelyeként működő, patalomi Park Szociális Otthon fő tevékenységi köre az időskorúak bentlakásos ellátása. Az intézmény állaga erősen leromlott állapotba került az évek folyamán, s a szolgáltatás rövid időn belül kockázatossá vált volna. Az idősellátás keretein belül demens lakókat is gondoznak az otthonban, s mivel az ellátás feltételrendszere nem teljesen valósulhatott meg, elengedhetetlen az intézmény általános felújítása.

Az intézmény menedzsmentje már korábban is tett lépéseket az intézményen belüli átszervezésekkel a hatékonyabb ápolás megvalósítása érdekében. Azonban a szűk, balesetveszélyes fürdők, WC-k továbbra is nehezítették az ellátást. A lakók az épület szolgáltatásait jelentős részben csak segítséggel képesek használni, ami sérti az önrendelkezésüket és időnként az emberi méltóságukat is. A lakószobák komfortja alacsony, s ez elsősorban a téli hónapokban jelentkezik. A projekt keretében a zsúfoltságot az egykori, tetőtéri irodák felhasználásával kívánják csökkenteni. A beruházás során hét vizesblokk teljes felújítása, akadálymentesítése valósul meg, minden nyílászárót újra cserélnek, szigetelik a homlokzatot, felújítják a tetőt és az egész épületben korszerűsítik a fűtést.

Az ápolási, gondozási feladatok hatékonyságának és az ellátottak komfortérzetének növelése érdekében betegápoló ágyakat és kényelmi berendezéseket szereznek be, s a szakdolgozók felkészítése érdekében továbbképzéseket szerveznek. Ennek során kommunikációs tréninget, OKJ-s szakképzettséget adó tanfolyamot és egy saját kivitelezésben megvalósuló ápolás-szakmai tanfolyamot valósítanak meg. Mindezek eredményeként egy 138 fő korszerű ellátását biztosító szociális otthon és ezen belül egy biztonságosan üzemelő demens részleg áll az idősek szolgálatában.

Így a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon berzencei pszichiátria részlegének 1 milliárd forint értékű kiváltásával 2014 végére a megyei szociális szakellátás férőhelyeinek közel 20 százaléka újulhat meg teljesen.